Peniaga Untung, Pengguna Teraniaya
Bulan Ramadhan ini telah memberi ruang dan peluang kepada
peniaga-peniaga kecil membuka Bazaar dan Gerai makanan untuk juadah berbuka
puasa di Kawasan-kawasan yang dianjurkan oleh pihak berkuasa tempatan.
Barang diingat bukan semua peniaga itu beretika. Ada
diantara peniaga bazaar yang memikirkan tentang keuntungan semata-mata tanpa
memikirkan keselamatan dan kesihatan pengguna. Seperti tahun-tahun lalu, kita
banyak mendengar berlakunya keracunan makanan pada bulan Ramadhan. Ini disebabkan
kebanyakkan pengguna memikirkan keuntungan semata-mata tanpa memikirkan
keselamatan orang lain dalam erti kata lain ‘meniaga tak ikhlas’.
Perkara ini adalah perkara yang sukar dibendung
disebabkan dari segi rupa, saiz dan bentuk makanan tercemar ini adalah sama
seperti yang biasa. Ini menyukarkan pengguna untuk mengesan makanan tersebut
boleh dimakan atau tidak. Mencium atau mengambil bau adalah salah satu langkah
untuk mengenalpasti makanan tercemar. Deria bau ini bukan saja boleh
mengenalpasti makanan tercemar, ramuan dalam makanan juga boleh dikesan
(sekiranya anda pandai memasak).
Walau bagaimanapun pengguna mempunyai hak untuk memilih. Carilah
gerai yang bersih dan diyakini kebersihannya. Walaubagaimanapun Bazaar ini
adalah salah satu kemudahan untuk juadah umat Islam berbuka puasa. Langkah yang
terbaik adalah memasak sendiri juadah untuk berbuka.
Sekian
Mohamad Yusrizal Yusoff
Persatuan Pengguna
Kedah
No comments:
Post a Comment